Khamis, 11 April 2013

37 weeks & 8 tanda-tanda semakin hampir hendak bersalin



lately ni .. rasa sakit tu makin terasa.. tanda2x mcm perut mengeras selalu..sakit pada pinggang & ari2x  / contraction every 15 minutes then hilang pon dh rase skg..  org ckp yg nie Fake Contraction dlm erti kata lain Braxton-Hick

baby pulak kalo  berpusing bagaikan swimmer” yg hebat.. plus kalo melakukan aksi “kick” tu ibarat ” footballer” yg buat free kick la… sabo jela mama  menahan ..huhhuu..
by the way.. mama memang admit ..  kengkadang mengeluh kat papa.. sakit… bile baby melakukan aksi tersebut.. tapi mama lebih risau kalo baby dok diam & tak bergerak.. lebih baik baby gerak selalu… baru mama lega & tak risau kan...
yg paling cute bile baby tersedu aka sesedu .. sgt2x cute.. lately ni jugak memang  kerap la baby tersedu.. org ckp nak beso lagi… owh tidak.. hope berat baby only 3kg.. senang mama nak push nanti.. 
Insha Allah…moga daku dipermudahkan nak bersalin nanti.. amin…


ok kat sini I nk paste sikit 8 tanda semakin hampir nak bersalin 

1)      Engages
·        kepala baby mula turun di laluan pelviks. terasa perut kosong dibahagian atas.
me rasa pulak : mmg nmpk agak turun.. semua makcik2x kat rumah tu dh tegur perut dh turun kebawah.

2)      Kerap membuang air kecil
·        baby yg semakin membesar ..tulang pelviks berdekatan dgn pundi kencing.. bahagian kepala baby mula menekan bahagian tersebut.
me rasa pulak : memang dah lama rasa sejak masuk 8month lagi.

3)      Sakit belakang bahagian bawah
·        akibat ligament rahim & tulang pelviks direngangkan lebih.
me rasa pulak : always ok.. tak tahu nak cakap la bile nak tido sgt x selesa.

4)      Contraction Braxton-Hick
·        membantu menipis / memendek  & membuka pintu servik.. ia akan berlaku dari 1 hingga 2 minggu sebelum proses kelahiran bermula.
me pulak rasa : ade la kadang2x tapi xkerap.

5)      Cirit-Birit
·        hormon kelahiran bertindak pada usus & boleh menyebabkan kekejangan abdomen. hormon kelahiran jugak boleh menyebabkan kita merasa loya.
me pulak rasa : yes today kerap g toilet.. & ade rasa loya2x sikit.. mcm perut tu full semacam.

6)      Keputihan/ discharge
·        discharge lebih dari biasa & agak pekat sedikit
me pulak rasa : yes .. dh 2weeks mcm nie

7)      Lendir pekat & pendarahan (bloody show)
·        kepala baby turun dari ronga pelvik & kontraksi Braxton-hick boleh menyebabkan pluk mucus tertanggal.
me pulak rasa : yg ni belum lagi.. coz yg tanda mcm nie bila bersalinkan kakak ayeesh. tu pon dh overdue lebih dari 5hari.

8)      Air ketuban pecah
·        keluar seperti  air kencing tetapi tidak terasa seperti hendak kencing.. air yg keluar tidak berbau & jernih..
me pulak rasa : hurm belom lagi.. sejak dari 1st & 2nd semua doctor yg pecahkan air ketuban.


so, dlm semua tanda2x lebih 80% me dah rasa.. adakah masanya sudah hampir tiba.??? tggu jela… yek… doakan me ok…











Tiada ulasan:

Catat Ulasan